een-lied-in-dit-landschap-van-woede-ameg-6nov

Performance Loucas van den Berg

Wordt wegens groot succes op 11 maart 2017 herhaald

Loucas schreef een theatermonoloog waarin hij de woorden van 2 grote dichters Odysseas Elytis en Guillaume Apollinaire weeft tot een totaalbeleving waarin film, muziek en eigen ervaringen naar een apotheose voeren.

Film: Amir Fahimnia

Loucas: toen ik de poëzie van Odysseas Elytis las kreeg ik onmiddellijk beelden en begon te schilderen. De tekeningen en schilderijen begonnen een eigen verhaal te vertellen, ze gingen in dialoog met de dichter. Amir Fahimnia maakte hier filmbeelden van en zette er muziek onder. Omdat Elytis poëzie mede gerijpt is door zijn ervaringen aan het front in de Tweede Wereldoorlog moest ik terugdenken aan Guillaume Apollinaire en zijn brieven aan Madeleine. Hij schreef deze in de loopgraven van Verdun in 1915 en 1916. Ze bevatten hetzelfde verlangen naar vrijheid, waarachtige beelden en oorspronkelijke woorden. Ik had zijn brieven van weleer aangevuld met tekeningen. En deze pasten wonderwel bij de beelden van Elytis. Het weven kon beginnen.

Prachtige beeldende voorstelling waarin zin en onvermogen, geluk en wanhoop, verlangen en verval schitteren in woord, film en muziek.

De tuin ziet … en Loucas gaf haar woorden, beelden, kleuren en klanken die tastbaar werden en op meesterlijke wijze in elkaar waren geweven. Ze namen me mee, laag voor laag en lieten me steeds dieper kijken in de kleuren van de ziel. Er was herkenning, ontroering, schittering en stilte.

Loucas voorstelling vertraagt de tijd en doet mij weer beseffen wat werkelijk belangrijk is.

Een prachtige poëtische dans van woorden, klanken, beelden.
Kunst met een hoofdletter. Het raakte me diep en inspireerde mij tot zelf scheppend werken.

Loucas nam me op een natuurlijke wijze mee in het verhaal. Een ervaring.

Meesterlijk hoe de liefde gezocht werd in oude ervaringen van pijn en verlangen naar een nieuwe zin. De liefde die heel wat aftobt opbloeit, afsterft en ontluikt.

Intrigerend hoe Loucas de woorden van grote dichters klein en intiem weet te houden. Je voelt ze onder je huid.

Hoe woorden en film zich mengen maakt indruk. Een uitgekiend gebruik van de media.

De voorstelling van Loucas van den Berg ‘Een lied in dit landschap van woede’
wordt op zaterdagavond 11 maart 2017 opnieuw ten tonele gebracht.

Steigerzaal, Huis voor de Kunsten De Lindenberg, Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen.
Inloop met koffie en thee vanaf 19.30 uur. Aanvang voorstelling: 20.00 uur. Na aanvang voorstelling geen toegang meer tot de zaal.

Kosten: 15 euro a contant. Na afloop is gelegenheid voor een borrel. Iedereen is welkom, aanmelden gewenst.

Inschrijfformulier voorstelling ‘Een lied in dit landschap van woede’ 11 maart 2017