een-lied-in-dit-landschap-van-woede-ameg

Een lied in dit landschap van woede

Ik ben heel mijn leven lang buiten de muren op jacht naar een stem, een beeld dat zich losmaakt en als een mooi meisje begint te rennen met haar kleine billen en losse haar uitwaaierend over de nachtelijke hemel. Bij het gloren van de ochtend breken de sterren één voor één, krassen de roofvogels en zie ik het laatste puntje van mijn sigaret. Trap het uit. Odysseas Elytis – Griekse Nobelprijswinnaar voor literatuur die leefde van 1911 tot 1996.

Zijn woorden toereikend om de tijd op zijn kop te zetten; kunnen woorden het ongrijpbare kopiëren? We zien niet omdat we niet werkelijk genoeg zijn. Of zijn er momenten van triomf? Voor Elytis zien wij niet maar is het de tuin die ziet. De tuin ziet de betovering die onze hand beweegt, de tuin hoort de geluiden van de kleuren… Als hij nog zou leven zou hij zien dat de tuin brandt op zijn eiland Lesbos waar bijna 6000 vluchtelingen vastzitten in kleine tenten. Zijn mooi meisje, nu een drenkelinge.

Hetzelfde dilemma beschreef de dichter Guillaume Apollinaire (1880- 1918) toen hij op het slagveld aan de Marne in de 1e Wereldoorlog zijn geliefde Madeleine Pages schreef: werkelijk, ben jij één van de Griekse schikgodinnen die het leven lichter maakt? Ik zit hier in de loopgraaf, 9 dagen in de aarde zonder water en zie niets. Ben jij echt of is het mooie huisje in de tuin dat ik op weg hier naar toe zag, echt? Bestaat jouw lijf of is er enkel de bleke maan die ziet? Ik wacht op woorden van jou, zoveel mogelijk woorden… Een lied in dit landschap van woede.

Ik geef een performance in beeld en woord. Het is een biecht, een botsing met de tijd. Ik laat 3 filmpjes zien die ik gemaakt heb, lees voor uit het werk van Elytis en Apollinaire en toon mijn laatste grote doeken om het niet zien te bezweren.

De Karolingenzaal, Huis voor de Kunsten, De Lindenberg, Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen.
Zondagmiddag 6 november 2016. Aanvang 13.00 uur. Koffie en thee met iets lekkers vooraf. Daarna gelegenheid voor een borrel. Iedereen is welkom, aanmelden is gewenst.

Loucas van den Berg

Hieronder kunt u zich aanmelden voor de kunstzinnige performance in beeld en woord door Loucas van den Berg op zondagmiddag 6 november a.s. aanvang 13.00 uur. Deze vindt plaats in de Karolingenzaal, Huis voor de Kunsten, De Lindenberg, Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen.

Hier zijn geen kosten aan verbonden, u bent van harte welkom. I.v.m. het beperkte aantal beschikbare zitplaatsen is aanmelding gewenst.

Aanmeldformulier

 

Verificatie